Je leest er veel over in de krant. Mannen en vrouwen die als kind of jongere seksueel zijn misbruikt: in de kerk, op internaten, sportverenigingen, thuis. Als het je is overkomen ben je op jonge leeftijd in een belangrijke periode in je leven ernstig beschadigd. Je hebt kwetsuren opgelopen in je vertrouwen en in je ontwikkeling op sociaal, emotioneel, spiritueel en seksueel vlak. Je jeugd is je afgenomen. De machtsverhouding was volkomen scheef, de volwassen dader nam (een deel van) je identiteit als jongere af.
De gevolgen verdwijnen niet als het misbruik stopt en duren vaak een leven lang.
Bij het woord seksueel misbruik denk je al snel aan fysieke aanrakingen of handelingen in min of meer heftige vorm. Ook ervaringen zonder dat je lichaam is aangeraakt, of waarbij je als kind niet gedwongen werd allerlei handelingen te verrichten bij de volwassene, kunnen toch zeer intimiderend en grensoverschrijdend zijn geweest en dezelfde gevolgen hebben.
Omdat seksueel misbruik een beladen onderwerp is, is ieder mens geneigd de herinnering diep weg te stoppen. Dit is ook de beste overlevingsstrategie, als kind ben je nu eenmaal afhankelijk van de volwassene en is er vaak sprake van chantage. Daarnaast speelt het gegeven (hoe vreemd dat ook mag klinken) dat de dader het kind aandacht geeft, wat precies is waaraan het kind onbewust behoefte heeft. Echter, deze aandacht is voorwaardelijk, de dader heeft er een bedoeling mee voor zichzelf en is vermengd met seks. Daarmee is voor het kind, dat nog helemaal niet bezig is met seksualiteit, de verwarring compleet. Het geheim, de schrik en verwarring zijn als kind onverdraaglijk en dus ontwikkel je een overlevingsstrategie.
Therapiegroep
Vaak worden de problemen waar je vandaag de dag tegenaan loopt, niet ogenblikkelijk in verband gebracht met misbruik. De ervaring leert dat specifieke ervaringen vaak worden gebagatelliseerd. Het is dus logisch dat je niet gelijk denkt aan hulp na seksueel misbruik. Maar juist door er bij stil te staan, wordt de impact ervan meer en meer duidelijk.
De therapiegroep Verwerken van seksueel misbruik of seksuele intimidatie biedt een veilige mogelijkheid aan iedereen die eraan toe is, om deze afschuwelijke ervaringen zoveel als kan te verwerken. De pijn los te laten, het eigen lichaam weer terug te nemen, identiteit te herstellen, te helen en meer te worden wie je oorspronkelijk bent. Rustig, stap voor stap, in je eigen tempo.
Uit ervaring weten we dat meerdaagse groepen zeer effectief zijn door de langere ‘belichtingstijd’ en door het gegeven dat er veel (h)erkenning is voor wat jou is gebeurd, omdat je met lotgenoten in de groep zit.
Instappen in deze therapiegroep is een grote stap in je leven, die spanning met zich mee kan brengen en veel moed vraagt. Maar het is het waard… het gaat je veel brengen! Als feedback krijgen we van deelnemers aan deze groep regelmatig te horen dat ze ‘eindelijk thuis komen’.
Deze groep wordt geleid door Kees Kuenen, Barbara van Arkel beide aanvullend gespecialiseerd opgeleid door Peter John Schouten.
We nodigen je van harte uit voor een intakegesprek. Je kunt hiervoor een mail sturen naar Jeroen Jas (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Roos Jurg-Wielakker (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en een afspraak maken.
Aan het intake gesprek zijn kosten verbonden: € 90,00 (tarief A).
Het Boswijk Instituut is lid van de NVPA. Kijk hier of je aanvullende verzekering de kosten vergoedt.
Tarieven
Particulier tarief (P) is bedoeld voor wie op particuliere basis deelneemt.
Zakelijk tarief (Z) is een zakelijk tarief en is bedoeld voor wie op kosten van een bedrijf deelneemt.
Tevens is er een tarief (A) voor wie aantoonbaar een gezinsinkomen heeft welke kleiner is dan € 27.500 bruto. U dient dit aan te tonen door bij het inschrijfformulier een bewijsdocument te uploaden.