Hart voor ontwikkeling is de ondertitel van het logo van het Boswijk Instituut. Dat is niet voor niets, ons instituut en ook onze opleiding, bestaat uit twee belangrijke pijlers;
- persoonlijke ontwikkeling
- de beroepsontwikkeling tot transpersoonlijke therapeut
Wil je de opleiding tot transpersoonlijk therapeut volgen of je vakbekwaamheid uitbreiden, dan ben je bij ons aan het goede adres. Maar ook als je alleen een intensief persoonlijk ontwikkeltraject wilt volgen ben je welkom bij het eerste deel van de opleiding. Hieronder volgt een uitleg. Meer informatie vind je bij de specifieke opleidingsjaren.
Persoonlijke ontwikkeling of therapie?
Het Boswijk Instituut onderscheidt zich van veel andere centra en instituten, doordat we een uitgesproken mening hebben over de term persoonlijke ontwikkeling: wanneer je duurzaam wilt groeien is er diepgang nodig. Of je dit nu therapie noemt of persoonlijke ontwikkeling maakt eigenlijk niet uit.
Het doel is dat je uiteindelijk zo “echt” mogelijk bent. Voor toekomstige therapeuten is dit een absolute basisvoorwaarde: wat je laat zien moet kloppen met wie je bent. De kunst is om helemaal mens te zijn: huilen wanneer je pijn hebt, soms ook van je stoel rollen van het lachen, je angsten erkennen zonder erin te “verdwijnen”, werkelijk lief hebben, je niet dommer of slimmer voor doen dan je bent, fouten durven maken en die ook toe kunnen geven, niet zielig doen, verantwoordelijkheid nemen. Kortom: je maskers afdoen en er helemaal zijn.
Als therapeut ken je je kwaliteiten en valkuilen en heb je zoveel mogelijk je eigen ‘rommel’ opgeruimd. Streven naar authentiek zijn dus, zonder gewone menselijkheid te verliezen. Niet zweverig, maar juist met beide benen op de grond. En lukt dit even helemaal niet, dan is het hartstikke mooi als je hiervan bewust bent en met enige mildheid naar je eigen valkuil kan kijken! Op die manier kun je er pas echt zijn voor iemand anders.
Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Het is ons wel duidelijk dat dit een voortdurend proces is en daarom heeft het Boswijk Instituut ervoor gekozen hier ruim de tijd voor te nemen. Het eerste jaar van de opleiding is een procesjaar waarin de persoonlijke ontwikkeling centraal staat. In het tweede jaar komt er naast een verdere persoonlijke verdieping ook theorie bij. De combinatie van in proces zijn en begrip ontwikkelen van de theorie, zorgt ervoor dat er veel kwartjes vallen: ”Nu begrijp ik pas wat ik al die jaren heb gedaan”.
De eerste twee jaar zijn dus onmisbaar voor iedereen die therapeut wil worden. De ervaring heeft ons geleerd, dat er ook veel mensen zijn die deze ambitie niet hebben en toch het eerste of zelfs de eerste 2 jaar van deze opleiding willen doen. Omdat ze behoefte hebben aan duurzame verandering in hun persoonlijkheid en hun leven. Omdat ze daar graag aan willen werken èn omdat ze meer begrip willen krijgen van de theoretische achtergrond. Denk aan mensen uit de zorg, het onderwijs, HR, coaches, trainers of leidinggevenden in welke sector dan ook. In deze 2 jaar verwerk je oude pijn, leer je duurzaam ander gedrag aan en krijg je doorvoeld zicht op en theoretisch begrip van je eigen patronen en daardoor ook op het gedrag van de ander. Belangrijk en prettig voor jezelf, je omgeving en je werkplek.
Na deze twee jaar komt er een belangrijk keuzemoment:
- Ik rond hier voorlopig mijn tijd bij het Boswijk Instituut af. Ben blij en tevreden met de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Of;
- Ik ga graag verder en zet de volgende stappen naar therapeutschap.
In dit laatste geval volgen er nog twee beroepsopleidingsjaren.
De beroepsopleiding transpersoonlijke therapie
In de twee jaar durende beroepsopleiding transpersoonlijke therapie word je verder geschoold in het vak van therapeut. Je was al begonnen met je gereedschapskist te vullen, vanaf nu bouw je aan een compleet assortiment. Er is veel aandacht voor specifieke thema’s zoals hechting en werken met seksueel misbruik. Thema’s die eerder ter sprake zijn geweest worden verder uitgediept. Je volgt de cursus Psychosociale Basiskennis, die verplicht is gesteld door de verzekeraars. Je werkt onder supervisie met proefcliënten en doet veel ervaring op. Vlieguren maken is onontbeerlijk om het vak goed in de vingers te krijgen.
Wanneer je de opleiding volledig hebt afgerond, kun je lid worden van een beroepsvereniging en via die weg het register van de RBCZ in. Toekomstige cliënten kunnen de sessies deels vergoed krijgen door hun ziektekostenverzekering en jij als therapeut bent vrijgesteld van BTW. Een aantal afgestudeerden beginnen geen praktijk, maar passen al de verworvenheden toe in hun bestaande functie.
Wat heb je nodig om de opleiding transpersoonlijke therapie te kunnen volgen? We vragen een HBO-werk en denkniveau, een HBO of universitair diploma is niet noodzakelijk. Je bent wel verplicht de kennismakingsgroep te volgen voordat je het 1e jaar kunt beginnen. De verdere criteria waaraan je moet voldoen om door te kunnen gaan, staan duidelijk beschreven in het curriculum, dat je ontvangt bij deelname aan de kennismakingsgroep.
Opbouw
Kortom, je zet de volgende stappen:
- Kennismakingsgroep: 8 dagdelen persoonlijke ontwikkeling.
- 1e jaar: procesjaar waar persoonlijke ontwikkeling centraal staat.
- 2e jaar: het leerjaar, een combinatie van jouw persoonlijke proces en de Boswijk theorie. Dit 2e jaar wordt afgesloten met een certificaat van deelname.
- 3e jaar: supervisiejaar; verdieping en uitbreiding van kennis, vlieguren maken door met cliënten onder supervisie te gaan werken.
- 4e jaar: afstudeerjaar; verdieping en uitbreiding van kennis, supervisie en afstuderen als transpersoonlijk therapeut.
Wil je meer weten over de achtergronden van transpersoonlijke therapie klik dan hier.